Back to All Events

ALEKSANDER PAAL BALLADS TRIO (Estonia)

  • PHILLY JOE'S TALLINN 10 Vabaduse väljak Tallinn, Harju maakond, 10146 Estonia (map)

Ballads Trio is a special project put together by Aleksander Paal featuring guitarist Jaan-Alari Jaanson and double bassist Ara Yaralyan. Trio's repertoire comprises of rare lyrical pieces that at some point had influenced Paal's playing and shaped his musical taste.

Aleksander Paal, Jaan-Alari Jaanson ja Ara Yaralyan have played together from around 2008 under many different circumstances. As a result of a long and consistent cooperation the musicians developed mutual understanding regarding how jazz music is supposed to be played – as clearly and intelligibly as possible whilst retaining the authentic quality of the genre by using appropriate melodic, harmonic and rhythmic vocabularies. When playing jazz standarts (and especially ballads) the trio's aim is to sound stylistically pure and simple, listening carefully to what the music needs at the moment.

Aleksander Paal – saxophones
Jaan-Alari Jaanson – guitar
Ara Yaralyan – double bass


Ballads Trio on Aleksander Paali eriprojekt, milles löövad kaasa kitarrist Jaan-Alari Jaanson ja kontrabassist Ara Yaralyan. Trio repertuaari kuuluvad haruldased lüürilised palad, mis on Paali mängu kunagi mõjutanud ja tema muusikalist maitset kujundanud.

Aleksander Paal, Jaan-Alari Jaanson ja Ara Yaralyan on vahelduva eduga ning erinevatel asjaoludel koos musitseerinud 2008. aasta sügisest. Pika ja järjepideva koostöö tulemusena on neil kujunenud ühised arusaamad sellest, kuidas peaks jazzmuusikat esitama – võimalikult selgelt ja arusaadavalt, samas autentselt ja kasutades korrektset meloodilist, harmoonilist ja rütmilist sõnavara. Standardite ja eriti ballaadide interpreteerimisel lähtuvad nad eelkõige stiilipuhtusest ning mängivad seda, mida vajab muusika.

Aleksander Paal – saksofonid
Jaan-Alari Jaanson – kitarr
Ara Yaralyan – kontrabass

Later Event: August 18
BANDINGO (Denmark)