Back to All Events

PEEDU KASS SOOLO JA MOMENTUM (Estonia)

  • PHILLY JOE'S TALLINN 10 Vabaduse väljak Tallinn, Harju maakond, 10146 Estonia (map)

Kahel õhtul oktoobris rõõmustab bassimängija Peedu Kass muusikahuvilisi oma autorikontserdiga. Esimeses pooles saab kuulda soolokava, mille keskmes on kontrabass,  basskitarr ja elektroonika. Kontserdi teises pooles astub publiku ette auhinnatud jazztrio Peedu Kass Momentum, kus musitseerivad pianist Kristjan Randalu ja trummar Toomas Rull.

Aasta Jazzansambel 2017 tiitli võitnud Peedu Kass Momentum on Eesti jazztrio, mida kohtab esinemas rohkem välismaal kui Eestis. Trio on kokku kutsunud kontrabassist Peedu Kass ning ansamblis loovad koos temaga jazzimaagiat pianist Kristjan Randalu ja trummar Toomas Rull. Momentum mängib kaasaegset jazzi, mis on selge kõlaga, põhjamaiselt karge ja tulvil rütmilist intensiivsust. Looming on eelkõige Peedu sulest, mida rikastavad Kristjani ja Toomase palad. Nende muusikas on teravust, tempokust ja finessi. See on miskit neile, kes otsivad midagi elavat kuid samas väljapeetut. Ansambel esines 2015. aastal esimeste eestlastena maailma suurima jazzmuusika eksportmessi Jazzahead ametlikus programmis. Bändi esimene album ilmus 2016. aastal, millel kõlavad lood salvestati eelmisel kuulsas Göteborgi Nilento stuudios, kus muuhulgas on sisse mängitud ka kõik viimased Avishai Coheni plaadid. Ansambel on esinenud Kanadas, Austraalias, Inglismaal, Belgias, Prantsusmaal, Luksemburgis, Ungaris, Soomes, Saksamaal, Lätis ja Venemaal.


Peedu Kass on hinnatud bassist nii Eesti kui ka Euroopa jazziskenes. Tema mängu kuuleb järjest enam ka heliplaatidel väljaspool kodumaad. Peedu on Eestit esindanud Euroopa Džässorkestris ja pälvinud Elioni Noore Jazzitalendi preemia 2010. aastal. Muuhulgas on ta komponeerinud muusikat ERSOle ja lühifilmidele. Kriitikute sõnul on kontrabass tema kätes enamat kui lihtsalt saatepill.


Pianist Kristjan Randalu on Eesti Jazzi saadik maailmas. Ta kuulub maailmakuulsa Tuneesia oudimängija ja laulja Dhafer Youssefi ansamblisse ning on lisaks musitseerinud mitmete jazzistaaridega nagu Ben Monder, Ari Hoenig, Nguyen Le ja Nils Petter Molvaer. Tema ja Vaiko Epliku album „Kooskõla“ pälvis Eesti Muusika Auhindadel 2012 parima jazzialbumi tiitli. Kristjani särav virtuoossus ja kompromissitu pühendumine muusikale ei jää kellegile märkamata.


Toomas Rull on Eesti muusika raudvara ja tuntud peamiselt ansambel Ultima Thule trummarina. Tema mäng on elegantne ja täpne, mängleva kergusega esitab ta kõige kaelamurdvamaid rütmipassaaže. Toomas on ka aktiivne laulukirjutaja ja andnud välja mitmeid plaate omakirjutatud muusikaga. Tema trummimäng kõlab rohkem kui 100 heliplaadil ning Eesti Muusika Auhindadel 2007 võitis ta plaadiga „Going North“ aasta jazzartisti tiitli.

“Trio oli avastanud viisi, kuidas erinevaid ja juba pealtnäha kulunud džässi-osiseid uuesti käivitada, ning iga selline element oli reljeefselt toimiv juba seetõttu, kuidas eri persoonid ennast vastastikku esitlesid. Olin elevil ja ekstaasis ja tol hetkel tundus, et saan kõigest aru. Momentum oli klaar kogemus ja paistis peente üksikasjadeni läbi.” Tõnis Kahu, Eesti Ekspress

Kristjan Randalu – klaver
Peedu Kass – kontrabass
Toomas Rull – trummid

Earlier Event: October 3
LATE'S 5 (Estonia)